Shemakes: Delavnica s področja izdelave inovativnih biomaterialov

Vabimo študentke* oblikovanja tekstilij in oblačil, arhitekture, industrijskega oblikovanja, biologije in kemijske tehnologije, da se prijavite na odprti poziv za sodelovanje na delavnici s področja izdelave inovativnih biomaterialov!

Na tridnevni delavnici se boste naučile, kako razviti in izdelati inovativne biomateriale iz naravnih polimerov, kambuče, celuloze in živilskih odpadkov. Delavnica je kot nalašč za vse, ki vas zanima, kje in kako začeti razvijati lastne biomateriale in eksperimentirati z njimi ter se tako povzdigniti na področje okolju prijazne in odgovorne produkcije. Čar biomaterialov so njihova dostopnost, raznolikost, biorazgradljivost, prijaznost okolju in predvsem njihova pomembna vloga v prihodnosti tekstilne in oblačilne industrije.

1. Delavnica za izdelavo materialov iz celuloze
/18. 4. na spletu, 23.-24. 4. 2022 produkcijska delavnica v Ljubljani/
Delavnica se bo osredotočila na izdelavo materialov iz celuloze. Naučili se boste izdelati celulozne materiale iz kombuče, ostanki čebule in česna, kave, ingverja in jabolk. Vodila jo bo Anastasia Pistofidou z IAAC, v somentorstvu z dr. Mijo Sežun in dr. Igorjem Karlovitsem z Inštituta za celulozo in papir.

2. Delavnica za izdelavo biomaterialov
/16. 5. na spletu, 21.-22. 5. 2022 produkcijska delavnica v Ljubljani/
Delavnica se bo osredotočila na delo z biomateriali. Naučili se boste izdelati biopolimere iz želatine, agar-agarja, natrijevega alginata, tapiokine moke, borove smole in celuloze (CMC). Vodila jo bo Lucrecia Strano, ustanoviteljica Mikrotovarne STRANO, v somentorstvu z dr. Urošem Novakom s Kemijskega inštituta.

Študentke se lahko prijavite na eno ali na obe delavnici.

Za vsako delavnico je treba izpolniti ločen prijavni obrazec

 

*Prijave so odprte za vse spole, a ker vizija Shemakesa krepi vlogo žensk v tekstilni in oblačilni industriji bodo le-te imele prednost pri izboru.

 

Rok za oddajo prijav je 3. april 2022.

Študentkam iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Hrvaške, Grčije, Črne gore, Severne Makedonije, Romunije, Srbije, s Kosova in iz Turčije ponujamo posebno štipendijo, ki bo udeleženkam  produkcijske delavnice v Ljubljani krila potne in bivalne stroške.

Skupno so na voljo štiri štipendije.

O izboru vas bomo obvestili 6. aprila 2022.

 

Za več informacij obiščite: Inovativni celulozni materiali in biomateriali (delavnici za študentke)

Za dodatna vprašanja pa nas kontaktirajte na lucija.jankovec@center-rog.si

Delavnici bosta potekali v angleškem jeziku in sta del projekta Shemakes.

 

Projekt Shemakes je v okviru sporazuma o dodelitvi sredstev št. 101006203 prejel financiranje iz raziskovalnega in inovacijskega programa Evropske unije Obzorje 2020.

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.