Razstava REFASHION

Med 21. februarjem in 5. marcem 2022 je v Povezovalnici na Gornjem trgu potekala razstava Refashion, ki je nastala na podlagi magistrskega dela modne in tekstilne oblikovalke Petre Jerič z naslovom Trajnostna biorazgradljiva oblačila za modno znamko Vivre na Naravoslovnotehniški fakulteti pod mentorstvom prof. Elene Fajt in v sodelovanju s Kemijskim inštitutom v Ljubljani pod somentorstvom dr. Uroša Novaka.

Z razstavo je želela avtorica opozoriti na ekološke, etične in druge pereče problematike v modi in pozvati k zasnovanju novih inovativnih rešitev, ki nam bodo pomagale redefinirati modni sistem. Predstavila je lastne rastlinske biomateriale imenovane Vivre (fr. biti, obstajati). Materiali sestojijo iz naravnih polisaharidov in so narejeni za oblačilni namen.Oblikovalka je prikazala razvoj različnih formulacij za biomateriale ter likovno nadgradnjo z dodajanjem barv, vzorcev in teksture. Na podlagi izbranih materialov je zasnovala multifunkcionalno kolekcijo vrhnjih oblačil, ki so praktična in udobna ter jih nadgradila z modnimi dodatki, kot so pasovi, torbice in nahrbtniki.

 

Foto: Valentina Preziuso, Modeli: Model Group

Avtorica k trajnostnemu oblikovanju pristopa celostno v celotnem procesu nastajanja produkta. Od načrtovanja, raziskovanja ter oblikovanja materialov in oblačilne kolekcije do same produkcije oblačil, nato pa gre še korak dlje, saj poskrbi za oblačilo tudi, ko ta že odsluži svoji funkciji. Material se namreč lahko reciklira, hkrati pa je zmožen biorazgradnje. Tudi oblačila so v celoti biorazgradljiva, vključno s sukancem, gumbi in zaponkami.

Velik poudarek pri oblikovanju materialov oblikovalka daje čutilom. Meni, da današnja prevladujoča okulacentrična percepcija povzroča otopelost drugih čutil, ki pa so nujna za naše dobro psihofizično počutje. Obiskovalci so imeli na razstavi možnost občutiti tipne in inhalatorne zaznave, za katere smo bili prav med pandemijo koronavirusa, v času, ko je nastajalo to delo, močno prikrajšani.

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.