Posebna izdaja “Naravni polimerni materiali in njihovi derivati gradijo trajnostno biotehnološko platformo”

Prihaja posebna izdaja spletne platforme Polymer  z dvema gostujočima urednikoma, dr. Urošem Novakom in dr. Lidijo Čuček. Dr. Novak je vodja Znanstvenikov proti plastiki in dela na Kemijskem inštitutu v Ljubljani. Dr. Čuček prihaja s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, Univerze v Mariboru.

Polymer je spletni časopis z odprtim dostopom, ki izide na vsake pol meseca. Pregledan je iz strani znanstvanih kolegov, izdaja pa ga  MDPI. Ta posebna številka vabi  prispevke (izvirna dela in pregledne članke), kjer pomebno vlogo v raziskavi predstavljajo naravni polimerni materiali ali njihovi derivati.

Naravni polimeri pridobljeni iz biomase predstavljajo privlačno alternativo konvencionalnim sintetičnim polimerom. Škrob in celuloza sta najbolj razširjena naravna polimera na Zemlji. Njun potencial za zgraditev trajnostne biotehnološke platforme je ogromen zaradi njune zmožnosti obnavljanja ter svetovne dostopnosti. Dodatna prednost je, da je lahko površina polimerov funkcionalizirana tako, da ima aplikacija točno želene lastnosti glede na njeno uporabo.

Platforma se zanima za inovativne in dobro opisane aplikacije naravnih polimerov in njihovo uporabo v proizvodnji kot je npr: pakiranje, izdelovanje pulpe, tekstila, naravnih vlaken ter tudi samo kemijo, ki je prisotna v procesu. Več o posebni izdaji in morebitnem  prispevku si lahko preberete tukaj.

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.