Si lahko predstavljate svoj življenjski stil brez »plastičnega« onesnaženja?

Ekipa znanstvenikov proti plastiki želi družbi in podjetjem prinesti inovacije in znanja o biopolimerih in tehnologijah, ki ne ustvarjajo odpadkov.

Projekti

UPSTREAM (WP-leaders)

Projekt UPSTREAM (HORIZON-MISS-2022-OCEAN-01-04) temelji na krožnih rešitvah za preprečevanje plastike v rekah, s tehnologijami odstranjevanja in spremljanja. Osredtočen je na onesnaženost evropskih rek z plastiko in mikroplastiko, ki obsega pet stebrov – spremljanje, preprečevanje, odstranjevanje na čistilnih napravah, odstranjevanje iz rek in valorizacija zbrane plastike. V sklopu projektu sodeluje 23 partnerjev iz držav Evrope, Velike Britanije in Vzhodnega Balkana.

Krožne tehnološke zasnove in poslovni modeli v slovenskem kmetijstvu

Zeleni dogovor kot krovni strateški razvojni dokument EU si prizadeva za ogljično nevtralno Evropo do leta 2050, pri čemer postavlja ambiciozne srednje in dolgoročne cilje, ki zahtevajo znatno preoblikovanje v smeri krožnih proizvodnih sistemov.
Splošni cilj projekta je prikaz krožnih sistemskih rešitev rabe stranskih tokov biomase iz primarne kmetijske proizvodnje za postavitev prenosljivih in razširljivih krožnih poslovnihmodelov v tesnem sodelovanju in koordinaciji s kmetijami in panožnimi združenji, vklječenimi v projektne aktivnosti.

PREBERITE VEČ

REMEDIES

Projekt REMEDIES (OBZORJE-MISS-2021-OCEAN-03-01) je zgrajen okoli treh glavnih stebrov spremljanja plastičnih odpadkov, njegovega zbiranja in valorizacije ter preprečevanja distribucije nerazgradljive plastike. Cilj je do leta 2030 obnoviti, zaščititi in ohraniti zdravje našega oceana, morja in voda. Najbolj obetaven vidik je aktiviranje in udeležba državljanov na obalah, ki jih je neposredno prizadelo onesnaženje s plastiko.
Z veseljem vodimo 23 partnerskih konzorcijev Misij EU, ki so nov način za pridobitev konkretnih rešitev za nekatere naše največje izzive.

BioApp

Združevanje raziskovalnih idej za razvoj naprednih biopolimerov, pametnih materialov iz biomase, ki bi lahko v prihodnje prispevali k zmanjševanju uporabe plastike za enkratno rabo.

PREBERITE VEČ

Cel.Krog

Strateška usmeritev programa je napredno izkoriščanje biomase kot obnovljivega surovinskega vira, za razvoj novih materialov in bio-osnovanih produktov. Za te namene je vzpostavljena celostna veriga vrednosti za kaskadno rabo biomase.

PREBERITE VEČ

RURALITIES

Projekt RURALITIES (HORIZON-CL6-2021-COMMUNITIES-01-02) izvaja celotno metodologijo družbenih in humanističnih ved. Namen je zagotavljanje strokovnega in učnega okvira, ki ga podpira mreža akterjev in objektov RURNex, ki omogočajo učinkovito krepitev zmogljivosti podeželskih skupnosti za zagotavljanje trajnostnega, uravnotežen in vključujoč razvoj poenostavljenih socialno-ekoloških sistemov ter hkrati prispevati k dvigu ozaveščenosti podeželskih skupnosti o različnih virih, ki poganjajo izzive podnebnih sprememb, in s tem povezanih poteh za njihovo premagovanje ali ublažitev.

ESTELLA

Glavni cilj projekta ESTELLA (HORIZON-CL4-2021-RESILIENCE-01-11) je povečati trajnost termoreaktivnih epoksidnih kompozitov z delovanjem na celotno vrednostno verigo materialov, od faze načrtovanja do uvedbe adaptivnih kovalentnih vezi v matrice in vlakna na bio osnovi. Navsezadnje bo to omogočilo njihovo recikliranje, hkrati pa na novo opredelilo vse vpletene procese proizvodnje in recikliranja, zagotovilo največjo stopnjo predelave njegovih komponent ter okrepilo okoljsko in gospodarsko razsežnost vrednostne verige termoreaktivnih biokompozitov.

Startups

Clera.One

Zavedamo se, da strojno pranje perila negativno vpliva na okolje, zlasti zaradi ogromne količine pitne vode, ki se porabi samo za pranje naših oblačil. Ob tem se v vodo sprošča mikroplastika kot tudi majhni delci plastičnih odpadkov. Ravno zato smo razvili sistem, ki standardni postopek pranja perila naredi končno okolju prijazno, saj drastično zmanjša porabo pitne vode za pranje naših oblačil, hkrati pa ne onesnažuje vode z mikroplastiko, kar posledično zmanjša ogljični odtis pri vsakem pranju.

PREBERITE VEČ

myWater Technologies

Vse bolj se zavedamo, da so plastični odpadki problem, uporaba plastike za enkratno uporabo, kot so steklenice vode, pa postaja vse bolj nesprejemljiva.

Digitalna vodna postaja za ponovno polnjenje zagotavlja zdravo hidracijo med izvajanjem krožnega gospodarstva. Okno za polnjenje v obliki vode spodbuja uporabnika, da napolni prazno steklenico z lokalno vodo, poudarja pomen hidracije na javnih mestih, hkrati pa zmanjšuje negativen vpliv plastike na okolje. Poleg tega s podatki v realnem času, ki jih omogoča IoT, zagotavlja digitalno javno storitev hkrati pa je le ta pripravljena za uporabo v “pametnem” mestu.

Naloga ekipe myWater je ustvariti javno vodno infrastrukturo, ki bo enostavna za uporabo na način, da materiali, priročnost in trajnostno življenje sobivajo. Vizija je zagotoviti trajnostno in čisto vodo vsem, kjerkoli.

PREBERITE VEČ

EVEGREEN d.o.o.

Slovensko start-up podjetje, ki omogoča preoblikovanje obstoječih, tradicionalnih poslovnih modelov v nove, inovativne, zelene rešitve. Več kot 13 let izkušenj v plastični dobavni verigi in 7 let izkušenj v bioplastiki dajejo EVEGREEN odličen vpogled v to, kako podpreti stranke na njihovem trajnostnem potovanju.

PREBERITE VEČ

VIVRE

Ideja Vivre predstavlja samoohranitveni in pravičen ekosistem za ponovni zagon modne industrije s ponujanjem alternativnih biokompatibilnih in reciklirabilnih rastlinskih biomaterialov, aktivnih oblačil in modnih dodatkov. Vivre prinaša spremembo v modi s svojimi ekološkimi, etičnimi in psihološkimi prednostmi, s katerimi mladim ženskam daje moč, da prevzamejo vodilno vlogo v modi in jo spremenijo na bolje.

PREBERITE VEČ

123zero

Kozmetična industrija letno proizvede več kot 120 milijard enot embalaže. Težave ima tudi s pretirano rabo vode. Večino šamponov sestavlja kar 80 % vode, kar je za učinkovito pranje las nepotrebno. Mi smo delež vode znižali pod 25 %.

PREBERITE VEČ

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.